Ouder in gesprek met kind
Blog

Hoe help ik mijn kind bij loopbaankeuzes?

Tijdens de schoolloopbaan zijn er verschillende keuzemomenten voor leerlingen die effect hebben op de toekomst. Denk bijvoorbeeld aan de profielkeuze: hierbij kies je een vakkenpakket dat ook invloed kan hebben op de toelaatbaarheid voor opleidingen. En natuurlijk de studiekeuze: welke opleiding kies je en waarom?

Tijdens de schoolloopbaan zijn er verschillende keuzemomenten voor leerlingen die effect hebben op de toekomst. Denk bijvoorbeeld aan de profielkeuze: hierbij kies je een vakkenpakket dat ook invloed kan hebben op de toelaatbaarheid voor opleidingen. En natuurlijk de studiekeuze: welke opleiding kies je en waarom?

Dit zijn keuzemomenten waarop scholieren onzekerheid ervaren. De meeste scholieren geven ook aan dat ze hierbij hulp krijgen en/of verlangen van hun ouder(s)/verzorger(s). De vraag die bij veel ouders speelt: hoe begeleid ik mijn kind het beste bij deze keuzes?

 

LOB op school

Scholen hebben een wettelijke verantwoordelijkheid om leerlingen te begeleiden bij LOB (Loopbaanontwikkeling en – begeleiding). Hierin hebben ze een vrije keuze voor een lesmethode en/of het ontwikkelen van eigen materiaal. Het belangrijkste is dat scholen de juiste acties ondernemen om het loopbaandossier van leerlingen te vullen en samen met de leerling loopbaangesprekken voeren. Hierbij werken scholen samen met leerlingen toe naar een keuzemoment en veel belangrijker nog: ze helpen leerlingen in hun persoonlijke ontwikkeling. Leerlingen krijgen inzicht in zichzelf door de vragen ‘wie ben ik?’, ‘wat wil ik?’ en ‘wat kan ik?’ te beantwoorden. Vervolgens koppelen ze dit aan mogelijke passende opleidingen.

 

jongeren praten met elkaar

Jouw rol als ouder bij de studieuze van jouw kind

Belangrijk om te weten, is dat scholen zelf het meeste last hebben van een verkeerde profielkeuze. Daarom is hier volop aandacht voor binnen de scholen. Daarnaast voelen scholen de pijn van een verkeerde studiekeuze minder: deze pijn wordt juist in het vervolgonderwijs (mbo, hbo, wo) gevoeld. De meeste scholen hebben daarom geen LOB-uren in de bovenbouw. Dit betekent dat jouw rol als ouder bij de studiekeuze van jouw kind groot is.

 

Wat kun je als ouder doen om jouw kind te helpen? We geven je vijf tips:

  • De meeste scholen werken op school aan Qompas voor in ieder geval het maken van de profielkeuze. Bij studiekeuze laten scholen leerlingen vaker vrij. Als ouder kun je hier actief naar vragen. Heeft jouw kind hulp nodig bij het maken van de tests en opdrachten? Of een vraag over hoe je de testuitslagen koppelt aan mogelijke opleidingen? Samen met je kind kun je binnen Qompas op zoek naar de antwoorden. Je vindt op het talentplatform alle opleidingen en open dagen van onderwijsinstellingen in Nederland.
  • Bezoek open dagen met jouw kind en motiveer je kind om actief vragen te stellen tijdens de open dag. Op ons platform vind je de open dagen voor het mbo en het hbo/wo. Met deze tips bereidt jouw kind zich goed voor op het bezoeken van een open dag.
  • Het vergelijken van studies biedt ook inzicht in wat de juiste keuze is voor jouw kind. Keuzegids biedt een onafhankelijke studievergelijker van alle studies in Nederland. Als de school van jouw kind Qompas gebruikt, heeft jouw kind zelf toegang tot de online omgeving. Het kan ook fijn zijn om hiervoor het fysieke boek te gebruiken waarin je een overzicht hebt van alle studies. Veel decanen gebruiken dit boek ook bij het adviseren van leerlingen, dus ook in jouw rol als ouder kan dit helpen.
  • Qompas biedt binnen de LOB-lesmethode de mogelijkheid dat ouder(s)/verzorger(s) een test maken over hun kind. Jouw kind kan jou dus vragen om de test te maken waarbij jullie samen kunnen kijken naar de overeenkomsten en verschillen. Hiermee wordt het mogelijk om het gesprek met elkaar aan te gaan. Misschien zie jij wel kwaliteiten in jouw kind terwijl jouw kind dit zelf nog helemaal niet doorheeft.
  • Plaats de keuze in perspectief: Als ouder kan het lastig zijn om je kind te begeleiden bij het maken van deze keuzes. Een van de belangrijkste dingen die wij willen meegeven is dat een keuze nooit fout is. Van elke keuze leer je iets over jezelf en het is altijd mogelijk om nog een andere keuze te maken.

 

meisje ervaart prestatiedruk en stress

Heeft jouw kind extra begeleiding nodig?

We zien ook dat er leerlingen zijn die het lastig vinden om zelf de keuze te maken. We onderscheiden verschillende groepen leerlingen die baat kunnen hebben bij extra begeleiding om de keuze te maken:

  • Leerlingen die heel veel opleidingen leuk vinden en daardoor lastig tot een keuze komen. Ze zijn vaak gemotiveerd, maar vinden het lastig om de knoop door te haken en worden hier ook onzeker van of ervaren stress.
  • Leerlingen die niets leuk denken te vinden. Zij kennen zichzelf vaak niet zo goed en kunnen er baat bij hebben om in gesprek te gaan over hobby’s om via deze route een passende opleiding te vinden. Deze leerlingen zijn vaak wat minder gemotiveerd en kunnen ook onzekerheid of stress ervaren over de keuze.
  • Leerlingen die onverschillig lijken en de oriëntatie steeds uitstellen. Zij kunnen baat hebben bij het voeren van een gesprek over het nut van de keuze en richting krijgen in de acties die ze moeten ondernemen.

 

Qompas biedt in de LOB-methode een basis aan inzichten. Mentoren en decanen kunnen met deze informatie uit het loopbaandossier een loopbaangesprek voeren, maar voor niet elke leerling is dit voldoende. Juist voor deze leerlingen kan het zinvol zijn om een verdiepend studiekeuzeadviestraject te starten. Dit kan bijvoorbeeld door samen met een coach aan de slag te gaan waarbij jouw kind aan de slag gaat met verschillende tests en opdrachten. Via vier gesprekken helpt deze coach jouw kind bij het maken van een actieplan om zo een passende opleiding te vinden.

 

Bekijk of de school van jouw kind ook met Qompas werkt:

Ben je op zoek naar meer informatie?

  • Vraag de decaan van jouw kind naar het beleid van de school ten aanzien van LOB en wat de school daarin zelf doet en hoe ouder(s)/verzorger(s) hierin kunnen ondersteunen.
  • Informatie over studiekosten, aanmelddeadlines en ervaringsverhalen en studieroutes vind je ook allemaal op het platform van Qompas.

studerend kind

Hulp bij studiekeuze

Kan jouw kind wel wat extra hulp gebruiken bij het maken van een goede studiekeuze? Met een persoonlijk traject krijgt je kind inzicht in zichzelf en hulp bij het ontdekken wat het beste past.

Meer informatie

 

scholieren zitten in de zon

Studies vergelijken

Er zijn zoveel studies. Daarom kan het helpen om studies met elkaar te vergelijken op basis van kenmerken en ervaringen van studenten. Via de Keuzegids krijg je onafhankelijk inzicht in alle studies in Nederland. De gids is beschikbaar voor opleidingen op het mbo, hbo en voor universiteiten.

Meer informatie

 

jongeren lopen en praten met elkaar

Studiekeuzetest maken

Ook een test kan inzicht geven in de vaardigheden en persoonlijkheid van jouw kind. Via TalentFocus is het mogelijk om een studiekeuzetest te doen waarbij de eigenschappen van jouw kind gekoppeld worden aan opleidingen. Zo krijgt je kind ook richting in het het opleidingsaanbod. De testen zijn beschikbaar voor ieder niveau (vmbo, havo en vwo).

Meer informatie